Kies je problemen | In 3 stappen naar meer weerbaarheid

door | 4 maart 2022

IN 3 STAPPEN NAAR MEER WEERBAARHEID

Vandaag een korte blog over hoe jij in 3 stappen naar meer weerbaarheid kunt groeien. Ook leer je hoe je van je grootste probleem je beste vriend te maken.

Een van de weinige zekerheden in het leven is dat we allemaal tegenslagen gaan krijgen. Dit is onvermijdelijk. Er is echter een superkracht die we allemaal bezitten die ervoor zorgt dat de problemen die onze richting opkomen, helemaal niet zo problematisch hoeven te zijn. Je hebt namelijk altijd de keuze om te kiezen welke houding jij aanneemt ten opzichte van jouw “probleem”.

Zoals altijd de disclaimer dat deze blog niet geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar een quick fix. Lekker blijven zoeken, zodat je zult vinden dat een quick fix je leven niet zal veranderen. Niet duurzaam in ieder geval.

Eliud Kipchoge loopt de marathon niet onder de twee uur, omdat hij fantastisch series kan bingen op NetflixElon Musk runt geen 7 bedrijven door dagelijks tot 11:00u in zijn bed te blijven liggen en Arnold Schwarzenegger werd niet de Terminator door dagelijks te jodelen in de Oostenrijkse bergen.

Optimizers Academy - Arnold Schwarzenegger

Je ontwikkelt weerbaarheid dus letterlijk door te trainen. Zowel lichamelijk (de kans dat een getrainde, gezond etende sporter een virus krijgt is klein) als mentaal is omgaan met weerstand te trainen. Hieronder volgen 3 stappen naar meer weerbaarheid waar jij direct mee aan de slag kunt om jezelf weerbaar te maken tegen de tegenslagen die 100% zeker op je pad zullen komen.

STAP 1: BEWUSTWORDING

Deze stap lijkt simpeler dan hij is. Immers, ik heb je zojuist verteld dat tegenslagen onvermijdelijk zijn, dus nu weet ik het toch? Weten is echter iets anders dan bewustwording. Bewustwording vraagt namelijk een verandering in perceptie. Je gaat handelen naar de kennis die je hebt opgedaan, omdat je begrijpt dat dit het juist is om te doen.

Deze verandering is gedrag is iets waar je direct mee kunt gaan oefenen. Je weet nu dat er tegenslagen gaan komen en dat je een keuze hebt in hoe je omgaat met deze tegenslagen. Sta eens letterlijk stil bij hoe je nu nog reageert op tegenslag. Analyseer voor jezelf welke vormen van tegenslagen jij tegenkomt en wat hierbij je primaire reactie is. Hiermee genereer je bewustwording, waardoor je, na veel oefenen, de situatie zult herkennen en bewust kunt kiezen voor een andere positieve keuze.

Optimizers Academy - Perceptie

STAP 2: ACCEPTATIE

De volgende stap is het accepteren van de tegenslag. Op het moment dat de tegenslag zich voordoet kun je er sowieso geen controle meer op uitoefenen. Kom je tot de conclusie dat je de tegenslag had kunnen voorkomen? Top! Dan heb je geleerd hoe je er de volgende keer voor zorgt dat het niet nog eens gebeurd, of misschien leer je nog wel veel meer van de situatie die jij als tegenslag typeert in dat moment. Kom je echter tot de conclusie dat jij er sowieso niks aan had kunnen doen om de tegenslag te voorkomen, laat het dan direct los.

Vraag 2 van het hoofdstuk acceptatie is de vraag: “Kan ik nu iets aan het probleem doen?” Is het antwoord ja, dan los het meteen op: weg probleem. Is het antwoord nee, dan heb je geen probleem: weg probleem.

Accepteer dat tegenslag gebeurd en verander je perceptie van “Kak, hier zit ik GV* niet op te wachten!” in “Deze tegenslag gaat me sterker maken en is nodig voor de weg die ik moet afleggen om doel X te bereiken.”

STAP 3: VAN KAK NAAR KRACHT

De echte waarde vind je in stap 3. Als jij jezelf bewust bent van jouw primaire reacties en je kiest ervoor om een positieve reactie te hebben op jouw probleem. Als je vervolgens kunt accepteren en loslaten dat je een probleem hebt, dan ben ik benieuwd of het jou lukt om jezelf de volgende krachtige vraag te stellen:

“Hoe kan ik van dit probleem het beste dat me ooit is overkomen maken?”

Je gaat dus zitten en manieren denken in mogelijkheden in plaats van in tegenslag en weerstand. Gebruik de gebeurtenis om je creativiteit in gang te zetten. Wat heeft het je opgeleverd waar je normaal geen weet van had gehad? Hoe kun je dit uitbuiten? Welk probleem kies ik, omdat het me waarde gaat opleveren?

Optimizers Academy - Meer Weerbaarheid

BONUS

Als bonus nog de volgende tip: SCHRIJF ALLES OP! Pak je journal en schrijf je proces uit.

  • zodat je inziet dat je geen probleem hebt
  • analyseer je primaire reactie op, zodat je deze sneller zult gaan herkennen
  • benoem wat je precies wil accepteren, zodat dit helder voor je wordt
  • geef aan op wat je geleerd hebt
  • schrijf op hoe je gehandeld hebt, zodat je dit een volgende keer eventueel kunt teruglezen en zien wat wel en wat niet gewerkt heeft

SCHRIJF! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen…

Praktisch toepasbare tips en trucs

We delen ook vaak praktische tips via onze social media kanalen. Als je ons volgt dan inspireren we je dus regelmatig met praktisch toepasbare tips en trucs.

Gratis waardevolle tips?
Ontvang minimaal 1x per week waardevolle tips die je fysieke en mentale gezondheid optimaliseren!


Dit artikel delen:

Niets missen?
Schrijf je dan in voor onze inspiratie nieuwbrief.