KWALITEIT VAN LEVEN
“De mens is niet meer dan een zak water die zichzelf verhaaltjes verteld” hoorde ik laatst iemand zeggen. De kwaliteit van je leven wordt dan ook voor een groot deel bepaald door de verhaaltjes die jij jezelf vertelt.
We leven in een tijd waarin alles wordt bepaald door dingen die alles voor ons vergemakkelijken. Op vele gebieden slaat verzadiging toe en zoeken we naar de gemakkelijke weg om aan onze trekken te komen.
Hierdoor zijn we niet meer gewend om met weerstand om te gaan, zodat we, als we tegenslag krijgen, hier niet mee weten om te gaan. We hebben de neiging om snel op te geven als dingen niet direct verlopen zoals we gehoopt of gewend waren.
Het is echter de kunst om klaar te zijn voor tegenslag voor het moment dat deze zich voordoet. De juiste mindset is hierbij van groot belang. Als jij geprogrammeerd bent om te kiezen voor de weg van de minste weerstand, dan zullen je prestaties minder waardevol voelen en gaat dit ten koste van je geluk.
Kies je echter voor de weg van de meeste weerstand, dan ben je voorbereid op tegenslag en is je mindset gericht op succes in plaats van opgave.
Als een kind leert lopen en valt, denkt het dan: “Fuck, dat was geen pretje, laat ik maar blijven kruipen, want dan kan ik me tenminste geen pijn meer doen?” Tuurlijk niet. Die brabbelende poepluier staat op en probeert opnieuw. Net zo lang dat hij of zij zich kan voortbewegen op die kleine pootjes.
GROEI EN GELUK
Daarnaast is het zo dat je weerstand en tegenslag nodig hebt om groei en geluk te kunnen ervaren. Dit fenomeen is gelieerd aan The Backwards Law van filosoof Alan Watts die zegt:
“Hoe meer je een bepaald doel nastreeft, des te minder bereiken we wat we écht willen, des te ongelukkiger we zullen worden.“
Mark Manson scherpt de theorie van Watts nog wat aan in zijn boek The Subtle Art of Not Giving A Fuck door te stellen:
“Het nastreven van een positieve ervaring is op zichzelf een negatieve ervaring. Het accepteren van een negatieve ervaring is op zichzelf een positieve ervaring.”
Met andere woorden: Negativiteit is de weg naar positiviteit.
Door jezelf het verhaal te vertellen dat je een extern iets nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn, zorg je er dus voor dat je pas gelukkig mag zijn op het moment dat je dat externe ding hebt. Daarbij vertel je jezelf dat je iets tekort komt indien je iets externs najaagt.
Hoe meer jij jezelf wijsmaakt dat je gelukkig zult zijn als je rijk bent, des te armer zul jij je voelen. Los van het salaris dat je verdient.
Hoe meer jij je best doet om als de meest sexy persoon op deze wereld ervaren te worden, des te lelijker ga jij jezelf vinden. Los van hoe je er daadwerkelijk uitziet.
STREVEN NAAR PURE POSITIVITEIT IS BULLSHIT
Een mensenleven bestaat niet uit alleen maar positieve ervaringen. Toch wordt ons altijd en overal vertelt dat jij dit leven wel kan leiden. Sterker nog, je hebt er recht op! Zolang je maar A, B en C uit hun boek even doorloopt.
Deze maatschappelijk bullshit trend zie je ook enorm terug in de zogenaamde “zelfhulp-wereld“. De harde realiteit is echter dat dit complete onzin in en iets is wat je zelfs niet zou moeten willen ambiëren. De kwaliteit van jouw leven zit in het positief kunnen omgaan met alle negativiteit die op je pad komt.
En gelukkig is dit iets waar je 100% invloed op hebt. In tegenstelling tot de negativiteit die op je pad komt. Die kies je vaak niet. Hopelijk dat je er na het lezen van dit artikel wél zelf voor kiest, maar er zijn nu eenmaal gebeurtenissen waar we geen invloed op hebben.
Waar we wél invloed op hebben is de manier waarop we omgaan met deze gebeurtenissen. Oftewel de verhaaltjes die wij onszelf vertellen bij deze gebeurtenissen.
DE JUISTE TAAL ZORGT VOOR DE KWALITEIT VAN JOUW VERHAAL
Taal is een essentieel aspect bij de conversatie met jezelf. Taal is van grote betekenis voor de kwaliteit van jouw leven. De taal die je gebruikt bepaalt immers hoe jij dingen ziet, ervaart en of jij ergens een groot of een klein probleem van maakt.
Als menselijke emoties voor een groot deel ontstaan door denken, dan kan je stellen dat we onze emoties kunnen controleren door dit denken. Wetende dat denken bestaat uit de gesprekken die we met onszelf voeren, die resulteren in de verhalen die we onszelf vertellen, dan is het helder hoe essentieel het juiste taalgebruik is voor het hebben van de juiste gedachten.
Hoe vaak heb je de volgende zinnen wel niet tegen jezelf gezegd en herhaald:
- “Wat ben ik dom!“
- “Ik verpest het altijd!“
- “Ik kan er niks van!“
- “Ik ben hier nooit goed in geweest!“
- of de allerergste: “zo ben ik nu eenmaal“
Dit soort zinnen bepalen jouw verhalen die jij jezelf vertelt en daarmee je identiteit. Als er een soortgelijke gebeurtenis zich voordoet, dan graaft jouw brein naar herkenning van deze gebeurtenis. Als je brein de gebeurtenis heeft gevonden in een of ander windows mapje, dan vindt het tevens het verhaal dat jij jezelf de vorige keer hebt verteld bij deze gebeurtenis.
Indien je er dan wederom voor kiest om jezelf datzelfde verhaaltje te vertellen, namelijk dat je nu eenmaal zo bent en er toch niks aan kan doen, dan bevestig je dit verhaal naar jezelf toe en wordt het een nóg groter onderdeel van jouw identiteit.
JE GAAT JE EIGEN VERHAALTJES GELOVEN
Het gevolg is dat je jouw eigen verhaal gaat geloven. Hierdoor wordt het jouw waarheid en je zal steeds harder gaan vechten om deze te verdedigen. De kunst is om je eigen verhaaltjes niet voor absolute waarheid aan te zien. Het is jouw waarheid die, gebaseerd op het verhaal dat je jezelf hebt verteld en de emotie die hierbij hoort, waar zou moeten zijn, totdat er zich een nieuwe gebeurtenis voordoet die dit ter discussie stelt.
Hierin schuilt de absolute kracht van jou als mens. Hoe meer jij open kunt staan voor de waarheden van anderen en je verhaaltjes dus kunt aanpassen naar gelang de informatie die een gebeurtenis teweeg brengt, des te minder negatieve emotie, des te gelukkiger je bent.