Een gezonde leefstijl door middel van deze 3 pijlers

door | 3 juni 2022

ONGEZOND IS DE NORM

Het klinkt bizar als je erover nadenkt, maar tegenwoordig is het normaal om een ongezonde leefstijl te hebben. Als jij vertelt dat je dagelijks bezig bent met je gezondheid door dagelijks te bewegen, de juiste voeding tot je te nemen en voldoende rust te nemen zodat je optimaal kunt functioneren, dan zal er naar je gekeken worden alsof je of helemaal gek bent, óf een halfgod bent. Een gezonde leefstijl is blijkbaar iets bijzonders.

Optimizers Academy - Ongezonde Man

Mensen vinden het ontzettend knap dat jij zo gezond kan leven óf ze begrijpen er helemaal niks van en zijn van mening dat je dan niet meer van je leven kan genieten.

Omgedraaid is het de normaalste zaak van de wereld om continu met je mobiele telefoon bezig te zijn, wekelijks meermaals fastfood en magnetronmaaltijden te nuttigen en met een slaaptekort te lopen.

Vaak is het excuus van mensen dat ze het zo druk hebben dat ze geen tijd hebben om te bewegen, een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten en/ of voldoende slaap te pakken. Te druk met zichzelf voorbijrennen, op zoek naar een beter leven dat niet zal komen als er niks verandert.

We rennen inmiddels zo hard, dat we ons de tijd niet meer nemen om stil te staan bij dingen die er voor ons écht toe doen. Want kan je niet veel meer van je leven genieten op het moment dat je meer energie hebt? Als je gezond bent maak je meer bewuste keuzes die bijdragen aan een waardevol en gelukkig leven.

Geneeskunde of gezondheidskunde

Is het niet vreemd dat artsen worden opgeleid in de geneeskunde in plaats van in gezondheidskunde? Waarom is het normaal dat we dagdagelijks ultra bewerkt “voedsel” tot ons nemen en onbeperkt blijven eten en is het vreemd om te kiezen voor onbewerkt, natuurlijk voedsel of voor periodes van vasten?

Optimizers Academy - Bewerkt Voedsel

Met deze gezonde gewoontes nodigen we jou uit om de uitzondering te zijn. De afwijker die zich niet alleen verdiept in wat gezond is voor hem of haar, maar dit ook naar anderen uitdraagt. Gezondheid zou de norm moeten zijn en niet ongezondheid. Kies dus bewust voor een gezonde leefstijl.

DE 3 PIJLERS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

De kenmerken van een gezonde leefstijl uiten zich in 3 pijlers. Als deze 3 pijlers in balans zijn, dan is de kwaliteit van jouw leven in balans en functioneer je optimaal.

Het is echter continu een zoektocht naar de juiste balans, omdat al deze factoren met elkaar gelieerd zijn; is een van de pijlers uit balans, dan raken de anderen ook uit balans.

Optimizers Academy Icoon

Heb dus niet de illusie dat jij op een dag de pasklare formule voor jouw leven hebt gevonden. Want de dag erna gebeurt iets, buiten jouw controle, waardoor je bepaalde gewoontes zult moeten aanpassen. Hierna is de balans weer even zoek.

Het is de uitdaging voor jou om deze balans steeds weer terug te kunnen vinden en de basis te vormen voor het optimaal nastreven van de door jou gewenste leefstijl. Een leefstijl die ervoor zorgt dat jij wordt wie je wilt zijn en daar de gezondste versie van.

Tot op het moment dat jij besluit om iemand anders te willen zijn, door je bijvoorbeeld te willen ontwikkelen, of omdat je nog gezonder wilt gaan eten.

De 3 pijlers zijn:

  • voldoende bewegen
  • gezonde voeding
  • voldoende rust

EXPERIMENTEREN

Binnen de 3 pijlers zijn er heel veel verschillende gewoontes die een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op de de persoon die jij wilt zijn. Hierbij benoem ik wederom “de persoon die jij wilt zijn“, omdat het willen hanteren van een bepaalde leefstijl alleen niet genoeg is.

“Échte gedragsverandering komt voort uit identiteitsverandering”.

Je kunt dus wel jouw leefstijl veranderen, maar als jij jezelf niet identificeert met deze leefstijl, dan zal je het niet volhouden. Hoe gemotiveerd je ook lijkt te zijn.

Het is dus belangrijk dat jij jezelf bewust bent van de gewoontes die horen bij de persoon die jij wilt zijn. Stel jezelf daarbij de vraag welke gewoontes horen bij elk van onze 3 pijlers.

Daarbij kan ik je zo 100 gewoontes opnoemen die ontzettend succesvol zijn gebleken uit onafhankelijk onderzoek. De vraag is op ze ook voor JOU zo succesvol kunnen zijn. Je kunt 101 boeken lezen met de beste resultaten, dat wil niet zeggen dat het jouw resultaten zullen zijn als jij ze 1 op 1 kopieert.

KOPIËREN VAN EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Er is niks mis met kopiëren, begrijp me niet verkeerd, maar je moet jezelf er wel van bewust zijn dat jij uniek bent als mens. En daarmee bedoel ik niet uniek zoals een ouder zijn kind uniek vindt, maar op de manier dat er maar 1 van jou is.

Er is maar 1 iemand op deze aardbol die jouw genen heeft en heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan jouw identiteitsvorming. Dit hele plaatje bepaalt of een bepaalde gewoonte bij jou aansluit of niet.

Optimizers Academy - Cursus Journalen

Daarom is er maar 1 manier om erachter te komen of een gewoonte voor jou werkt of niet: EXPERIMENTEREN!
Zoveel en zo vaak mogelijk.

Extra tip: Schrijf alles op in je journal. Over een tijdje ben je vergeten hoe jij je voelde bij een bepaalde gewoonte en weet je niet meer precies wat je gedaan hebt om welk resultaat te krijgen. Door te journalen kan je het gevoel van dat moment weer terug oproepen, omdat je precies hebt opgeschreven wat je hebt gedaan om dit gevoel te ervaren. Wil jij weten hoe? Kijk eens bij onze cursus Journalen.

WAT BETEKENEN DE 3 PIJLERS VOOR JOUW GEZONDE LEEFSTIJL

Zoals je hebt kunnen lezen dien je te gaan experimenteren met gewoontes om te zien om ze voor jou werken en dienend zijn aan de persoon die jij wilt zijn.

Zo kan het zijn dat voldoende bewegen, gezonde voeding en voldoende rust iets heel anders voor jou betekenen dan voor mij. Als je kijkt naar de leefstijl van een topsporter, dan heeft die andere vormen van beweging, voeding en rust nodig dan de meeste mensen. En zo zijn er altijd uitzonderingen.

VOLDOENDE BEWEGING

VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Beweging is cruciaal voor je gezondheid en positief voor de ontwikkeling van alle cellen en het DNA in je lichaam.

We zijn geboren om te bewegen, net als alle andere dieren om ons heen. Vroeger deden we niet anders en ontdekten we andere plaatsen in de wereld door veel lopend lange afstanden af te leggen.

Nu leggen we nog langere afstanden af, maar laten wij ons voortbewegen door allerlei technische hulpmiddelen.

Ons bloed beweegt, ons hart, onze zenuwimpulsen, onze hormonen, de voedingsstoffen in ons lichaam. Alles binnenin ons lichaam beweegt, maar aan de buitenkant, fysiek, staan we stil.

Optimizers Academy - Bewegen In De Natuur Voor Een Gezonde Leefstijl

De Nederlandse norm

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is de norm: een half uur per dag gedurende 5 dagen per week matig intensief bewegen.

Zoals je zult begrijpen is dit een gemiddelde, maar om vanuit een bepaald startpunt te kunnen starten, hanteren we dit gegeven als startpunt voor je experimenten.

Het is natuurlijk altijd goed om meer te bewegen. Daarbij is het echter wel van belang dat je weet wat je doet. Het gaat om effectief bewegen. Daarbij zijn bepaalde gewoontes bewezen effectiever dan anderen.

Waar het om gaat is dat jij de meest effectieve gewoontes gaat vinden die van toepassing zijn op het worden van de persoon die jij wilt zijn.

Dat betekent dat er verschillende beweeg-gewoontes gehanteerd dienen te worden voor iemand die een bodybuilder wil zijn en voor iemand die een lange afstandsloper wil zijn.

GEZONDE VOEDING VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Om je te kunnen focussen op gezonde voedingsgewoontes, zal je eerst moeten weten wat gezond is, gezond voor JOU.

Je kunt van iedereen 101 tips krijgen over wat gezond is en wat voor hen werkt, maar van belang is wat voor JOU werkt. Natuurlijk is er wel verschil tussen vullen en voeden en heeft de ene maaltijd meer voedingswaarde dan de andere.

Als jij langere afstanden gaat hardlopen, dan heeft dat andere gevolgen voor je voedingspatroon dan dat je bijvoorbeeld gaat fitnessen. Het een vraagt een koolhydraatrijker dieet daar waar het ander bijvoorbeeld meer eiwitten van je voeding vraagt. Houdt er dus rekening mee dat je leefstijl direct van invloed is op jouw voedingsgewoontes en of jij voldoende uit je voeding kunt halen om de energie te genereren die jij nodig hebt om je dag goed door te komen.

Optimizers Academy - Gezonde Voeding Voor Een Gezonde Leefstijl

Het is aan jou om te gaan experimenteren met gezonde eetgewoontes om te zien wat jij nodig hebt. Houdt daarbij rekening met de persoon die je wilt zijn. Zo kan je je momenteel goed voelen bij een bepaald voedingspatroon, maar zal je dit over een tijdje moeten aanpassen, omdat je meer of anders bent gaan bewegen.

Waarom je geen dieet moet volgen

Er zijn 1001 verschillende diëten die allemaal claimen het beste voor jou te zijn. Zoals je inmiddels door zult hebben bestaat er niet zoiets als het perfecte dieet. Wat voor jou goed is, hoeft voor een ander helemaal niet te werken. Daarnaast is perfectie een vorm van perceptie en dus per definitie niet haalbaar.

Wat echter de grootste reden is om geen dieet te willen volgen is het feit dat een dieet slechts een tijdelijke verandering is om een doel te behalen. Wat veel beter zou zijn is dat jij je eetstijl implementeert in jouw gezonde leefstijl. Dit betekent dat jij dagdagelijks de juiste dingen eet ten behoeve van jezelf.

Hiervoor is het belangrijk dat je gaat experimenteren en ervaren welke voeding jou de juiste energie geeft en in welke hoeveelheden. Daarbij dien je rekening te houden met je gehele leefstijl. Je voedingspatroon is onderdeel van de manier waarop jij dagdagelijks in het leven staat en zal daarop aangepast moeten worden.

Dit is dus een dynamisch proces en geen tijdelijk proces om een bepaald doel te dienen. Tenzij je natuurlijk bijvoorbeeld een bepaalde sportprestatie wilt leveren. Daarbij zullen andere voedingspatronen tijdelijk jouw prestaties bevorderen. Dit zijn echter uitzonderingen op de regel.

VOLDOENDE RUST VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Als we denken aan voldoende rust, dan zullen de meeste mensen denken aan voldoende slaap. Slaap is inderdaad een essentieel onderdeel voor een goede mentale en fysieke gezondheid en een gezonde leefstijl.

Er zijn echter meer vormen van rust, zoals meditatie en ademhaling die zorgen voor een gezonde mentale en fysieke gesteldheid.

Laten we echter starten met de meest voor de hand liggende van het stel.

Slaap

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat 1 op de 4 mensen in Nederland slaapproblemen hebben. Hierdoor word je niet uitgerust wakker. Dit gaat onder andere gepaard met een verstoorde hormoonhuishouding, waardoor je lichaam minder groeihormonen en meer stresshormonen aanmaakt.

In een wereld waarin er veel van ons gevraagd wordt krijgt slaap van velen van ons geen prioriteit. In veel gevallen kan dit leiden tot psychische problemen en gezondheidsklachten. Als mensen slaap anders benaderen ga je beter leven. Een goede slaaproutine is hiervoor essentieel en zou onderdeel moeten zijn van jouw gezonde leefstijl.

Optimizers Academy - Gapende Man

De effecten van een tekort aan slaap op ons lichaam en brein worden nog steeds onderschat, net als de kwaliteit van onze slaap dat vaak vergeten wordt. Niet alleen de duur van je slaap, maar ook hoe diep je slaapt, bepaalt of je goed geslapen hebt of niet.

Het feit dat je 8 uur lang in je bed ligt, wil dus niet zeggen dat je daadwerkelijk een goede nachtrust hebt gehad. Een gezond slaappatroon en de hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschild per mens, maar bij de meeste volwassenen ligt dit tussen 22:00 en 7:00 uur, met 7,5 tot 9 uur slaap per nacht.

Meditatie

Los van de lichamelijke rust zijn er nog andere vormen van rust die met name gericht zijn op de mentale rust. Meditatie is hier een van de belangrijkste voorbeelden van. De mentale rust die meditatie teweegbrengt is dienend voor vele andere belangrijke aspecten die voor een beter welbevinden en een betere algehele gezondheid zorgen.

Optimizers Academy - Meditatie Voor Een Gezonde Leefstijl

Ademhaling/ Breathwork

Als je aan rust denkt, dan is ademhaling waarschijnlijk niet het eerste dat bij je opkomt. Toch beïnvloed ademwerk, of breathwork, verschillende processen ten behoeve van jouw lichaam en geest.

Hoe we ademhalen heeft namelijk een groot effect op hoe we ons zowel fysiek als mentaal voelen. Een manier om actief met de kracht van je ademhaling aan de slag te gaan, is door middel van breathwork.

Breathwork is een verzamelnaam voor elke soort ademhalingsoefening of -techniek, waarbij je bewust de manier van ademhalen verandert. Er zijn veel verschillende stijlen van breathwork die gebruik maken van verschillende soorten patronen van ademhalen. Lengtes waarmee je in- en uitademt of hoelang je je ademhaling vasthoudt en het aantal herhalingen dat je uitvoert.

Optimizers Academy - Breathwork Voor Een Gezonde Leefstijl

Sommige oefeningen kunnen een paar minuten duren en andere oefeningen een uur of zelfs langer. Elke stijl van breathwork heeft zijn eigen focus en intentie. Sommige stijlen hebben het doel om meer ontspanning en balans te creëren. Anderen zijn juist gefocust op het verhogen van de energie in het lichaam en weer andere stijlen zijn gericht op het loslaten en helen van pijn en trauma’s uit het verleden.

GEWOONTES VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

De resultaten van het hanteren van de 3 pijlers worden bepaald door je gewoontes. Hoe meer jij de juiste acties herhaalt, des te groter is de kans dat de gekozen gewoontes effectief zullen zijn om te worden wie je wilt zijn.

Nadat je door te experimenteren hebt ervaren welke gewoontes dienend zijn voor de door jou gewenste gezonde leefstijl, is het natuurlijk erg prettig als je deze gewoontes leert volhouden. Sterker nog, hoe fantastisch zou het zijn als je deze acties onbewust dagdagelijks leert toepassen?

JE BENT JE GEWOONTES

Je Bent Je Gewoontes is ons high end online-programma dat jou hier stap voor stap in meeneemt. In 9 modules ga je met jezelf aan de gang door middel van hoge kwaliteit video’s, meer dan 10 eBooks en werkboeken en verschillende bijlagen en PDF’s.

Als jij in jezelf wilt investeren door te worden wie je wilt zijn, dan helpt dit programma jou om de blauwdruk voor jezelf te schrijven. Leer niet alleen wat gezonde gewoontes voor jou betekenen, maar leer tevens hoe je ze volhoud en slechte gewoontes afleert. Ook jij kunt jouw ideale, gezonde leefstijl creëren.

Optimizers Academy - Je Bent Je Gewoontes

Praktisch toepasbare tips en trucs

We delen ook vaak praktische tips via onze social media kanalen. Als je ons volgt dan inspireren we je dus regelmatig met praktisch toepasbare tips en trucs.

Gratis waardevolle tips?
Ontvang minimaal 1x per week waardevolle tips die je fysieke en mentale gezondheid optimaliseren!


Dit artikel delen:

Niets missen?
Schrijf je dan in voor onze inspiratie nieuwbrief.