Échte discipline betekent op de rem durven trappen

door | 3 mei 2023

Hard werken vs. effectief werken

Herken je dit? Je hebt wel een idee van wat goed is om te doen, maar je hebt niet echt de tijd om het ook uit te voeren.

Het is ook lastig, er wordt dagelijks nogal wat van je verwacht. Je 10-tallen ballen in de lucht te houden en als je thuis bent ben je blij dat je eindelijk op de bank kan ploffen. En kom er dan nog maar eens vanaf.
 
De volgende dag ga je gewoon weer mee in dezelfde beweging, jezelf wijs makende dat er een dag gaat komen dat al je harde werk wordt beloond en je de resultaten krijgt die jij verdient.
 
Maar doe je wel de juiste dingen?
Er is namelijk een groot verschil tussen hard werken en effectief werken. Hard werken doen de meeste ondernemers, maar slechts enkelen werken effectief.
Dit heeft 1 grote reden: je hebt er als ondernemer lef voor nodig om op de rem te durven trappen. Weinig mensen durven daadwerkelijk stil te gaan staan en zichzelf de juiste vragen te stellen.
 
Als een hamster in een rad dat blijft rennen en zichzelf probeert in te halen, ga je mee in de waan van de dag. Van de week. Van de maand…
Optimale Gezondheid Ratrace

Durf op de rem te trappen

Er zijn maar weinig mensen die tijdens het rennen in dit rad tot de conclusie komen dat ze niet verder komen. Het rad komt niet van de plaats en de resultaten blijven uit.
Als je jezelf de tijd had genomen om hierover na te denken, dan had je snel begrepen dat als je doet wat je altijd deed, je zal krijgen wat je altijd kreeg.
De kunst is om af en toe het rad tot stilstand te brengen en eens na te denken over wat je nu allemaal denkt en doet. Datgene wat jij denkt en doet is namelijk direct verantwoordelijk voor jouw resultaten.
Door stil te gaan staan en afstand te nemen van jouw ratrace, maak je letterlijk ruimte om van een afstand naar je functioneren te kijken. Pas als je eruit stapt, ga je dingen zien die je tot op heden niet kon zien, omdat jij de Eliud Kipchoge van de hamsters wilde zijn.
 
Begrijp ons niet verkeerd, er is niks mis met hard werken! Het is alleen eeuwig zonde als je keihard de verkeerde dingen doet.
Optimale Gezondheid De Juiste Keuze

De juiste dingen doen

Nu horen we je al denken: “Maar hoe weet ik nu of ik de juiste dingen doe?”
Top, want dit is precies de vraag die jij je zou moeten stellen. Wat “het juiste” is, is voor iedereen anders. Het zal dus wat tijd van je vragen om tot het voor jou passende antwoord te komen. Want datgene wat voor jou juist is, hoeft dat niet voor mij te zijn .

Krijgen wat je verlangt

Vragen die je jezelf kan stellen om voor jezelf tot de juiste antwoorden te komen zijn:
  • Wat is mijn einddoel? Wat is het nu waar ik écht naar verlang?
  • Hoeveel geld heb ik nodig om dit waar te maken?
  • Wat zijn mijn 10 belangrijkste kernwaarden?
  • Wat zijn de 5 grootste belemmerende overtuigingen die ik heb?
  • Zijn mijn gedachten en mijn acties in lijn met de antwoorden op bovenstaande vragen? 

Optimale Gezondheid Zakelijke Groei

 

Schrijf de antwoorden op deze vragen voor jezelf eens op. Wees zou specifiek mogelijk. Ga voor jezelf ook na waarom dit zo belangrijk voor je is. Schrijf dit uit. Maak het visueel.
Hoe meer jij voor jezelf helder hebt wat je doet en waarom je het doet, des te meer jouw mindset zal veranderen in de mindset die je nodig hebt om te krijgen wat je echt verlangt.
Het maakt een enorm verschil als jij dagelijks de juiste dingen herhaalt. Als jij namelijk voor jezelf de juiste koers hebt bepaald, dan ga je altijd op de plaats van bestemming komen. Wellicht iets eerder, wellicht iets later, maar komen ga je er.
Als jij zonder coördinaten gaat vliegen, dan is het maar de vraag waar je uitkomt. Eén ding is zeker. Als je er bent kom je tot de conclusie dat je er dus niet bent.
Als je hier alles uit wil halen, dan is onze cursus journalen wellicht iets voor jou. Hierin leer je hoe jij door een aantallen simpele schrijfoefeningen jezelf bewust wordt van essentiële zaken.

Praktisch toepasbare tips en trucs

We delen ook vaak praktische tips via onze social media kanalen. Als je ons volgt dan inspireren we je dus regelmatig met praktisch toepasbare tips en trucs.

Gratis waardevolle tips?
Ontvang minimaal 1x per week waardevolle tips die je fysieke en mentale gezondheid optimaliseren!


Dit artikel delen:

Niets missen?
Schrijf je dan in voor onze inspiratie nieuwbrief.